Wat is mediatie-analyse? Hoe voer ik zo’n analyse uit?
Sluit je aan in de rij, deze vragen worden vaak gesteld. Mediatie-analyse is een populaire statistische techniek en wordt daarom in veel masteropleidingen behandeld. Toch blijft het voor veel studenten onduidelijk wat mediatie nu eigenlijk is. Welke rol, bijvoorbeeld, speelt het psychologisch construct zelfbeeld in de relatie tussen cyberpesten en depressie? Is dat dezelfde rol als dat van een “confounder”? En wat was dat ook alweer, iets anders dan een ”controlevariabele”? En dan hebben we ook nog eens zoiets als een “moderator”. Het laatste wordt overigens in een ander tutorial behandeld (zie Moderatie-analyse).
Deze tutorial behandelt geheel conceptueel het principe van mediatie-analyse. Als je dit hebt gelezen snap je veel beter wat je aan het doen bent als je zo’n analyse uitvoert. Hierbij wordt meteen een aantal onontbeerlijke statistische termen en basisprincipes van regressieanalyse besproken. Dus als alles goed gaat snap je na het lezen van deze tutorial niet alleen wat mediatie-analyse is, maar ook:
- Het idee van een relatie tussen twee kwantitatieve variabelen en hoe je dat analyseert met regressieanalyse
- Het principe van statistische controle voor een derde variabele (de confounder) en hoe je dat met regressieanalyse voor elkaar krijgt door middel van een controlevariabele
Klik hier om verder te lezen (gratis tutorial als PDF downloaden)